Darrere l'u... el dos:
... al que m’agradaria que fóra en el 2009Fetes les reflexions i genuflexions de la primera part d’este succedani d’editorial i amb el dret i la responsabilitat que em dóna: a) el ser considerat per alguns el màxim representant de les entrades fem d’este bloc; b) el fet de tindre l’entrada amb major número de espantosos del 2008 amb 7; c) la meua particular concepció d’El Penjoll expressada fa un any; i d) el meu caràcter un tant inquiet, inconformista, exigent, contradictori i absurd; passe, en esta segona part, a reivindicar el que m’agradaria que fóra El Penjoll en el 2009. Són diversos aspectes que comentaré i que poden servir per aconseguir el que espere que compartim com un dels principals objectius del 2009: la millora de la qualitat del contingut del nostre bloc (encara que semble paradoxal que siga el Capità Superflipo qui ho demane).
El més important, i per això ho fique en primer lloc, és que tinguem clar que el principal caràcter del bloc és literari, per això té com subtítol “art de paraula”. Amb açò no vull dir que altres facetes com, per exemple, la informativa no tinguen cabuda sinó que hem de reforçar la vessant literària i això significa, no sols un esforç per escriure amb correcció (i en açò pense que els comentaris poden contribuir a corregir errades que tots cometem), sinó, i sobretot, fer entrades originals, creatives, imaginatives, suggeridores... com també ha reivindicat Cal·linca en algun comentari recent. Esta millora en la qualitat del contingut de les entrades, segurament ens conduïsca a fer menys entrades. Açò no se m’haguera ocorregut plantejar-ho a principis del 2008 als quatre gats que formàvem la plantilla d’autors d’El Penjoll, però ara crec que siguem suficients i hem de ser més autoexigents (començant per mi).
En relació amb el que estic comentant, també deixaria un temps entre entrada i entrada, per tal de repartir-les millor; de forma que no aparegueren dies amb 3 entrades i 3 dies sense cap. Emili Morant ja va suggerir en l’últim Simposi de Penjollaires que es programaren les entrades, però tal com està el nivell informàtic de molts autors del bloc considere més convenient una regla més simple: deixar un marge 12 hores abans de publicar una entrada. Açò, a més, crec que pot contribuir indirectament a una lectura més pausada, i a que es facen més comentaris i debats sobre les entrades; què, a la seua vegada, també tindria repercussió sobre la qualitat del contingut del bloc.
Precisament, els comentaris, als que ja vaig fer alguna referència en la primera part d’esta editorial, són un altre element clau del bloc. En este sentit, crec que el Cal·linca del 2008 ha sigut tot un exemple de donar vida al bloc des dels comentaris. El Penjoll no és un bloc de pilotes ni feligresos, ací s’entra per a dir allò que u pensa (i millor si és diferent) i per fotre canya (sempre respectuosament) si es té l’oportunitat. Els autors que s’han anat incorporant al projecte han de comprendre esta circumstància, no s’han de sentir molestos i s’han animar a participar críticament també des dels seus comentaris. Ja que estic parlant dels comentaris, aprofite també per suggerir als lectors que col·laboren amb els mateixos, que eviten l’opció “anònim” com identificació personal, ja que dificulta la comunicació quan hi ha tants. Facilitaria el debat saber a qui et dirigixes perquè, en moltes ocasions, has de dir "anònim 1" o "anònim X". L’anonimat es pot mantindre perfectament amb altres opcions d’autoria en els comentaris (per exemple: nom/URL) que permeten ficar-se un nom per a l’ocasió.
Un altre aspecte que assenyalaria és el caràcter localista o contextual del bloc. Amb açò no vull dir que acabem parlant sols de Xàtiva i voltants, sinó que hem d’esforçar-nos per utilitzar referents del context cultural del País Valencià. Per a il·lustrar-ho amb algun exemple: quan Cul de Sac o Lo Pol escriuen sobre grups musicals forans estaria bé que ficaren alguna referència o comentari que connecte el contingut d’estes entrades amb el context cultural del País Valencià, tal i com fa el Santíssim Pare en les entrevistes d’ultratomba.
No vull oblidar-me tampoc d’altres elements menys importants, però que també contribuirien a la qualitat del bloc. Per exemple, fer una neteja en la llista d’autors. Dels 50 que estem en nòmina, hi ha molts que han fet una o cap entrada, inclús comentari, en el bloc. Jo crec que s’hauria de donar un terme per a que estos pseudoautors puguen purgar el pecat del seu silenci en este magne bloc i, de no fer-ho, els fulminaria del llistat.
En l’ordre de les coses no tan importants, també es troba la referida a les categories o etiquetes, que cada vegada en són més i sobrecarreguen la columna de la dreta del bloc i, al final, en seran tantes que no serviran per aclarir els temes que es tracten a El Penjoll. Si som una revista-bloc les categories durien reflexar les seccions de la mateixa i els autors deurien respectar la categorització col·lectiva que es decidira i no anar introduint-ne noves a gust personal. A més, igual seria interessant tornar a afegir l’opció de poder consultar les entrades per autor.
Un altra cosa molt concreta i d’escassa importància consistix que estaria bé que els autors d’El Penjoll completaren els seus perfils afegint alguna imatge i donant una major informació en els mateixos, independentment que siga real o fictícia. És un poc una xorrada, però de xicotetes xorrades es nodrix el plaer.
I, per anar acabant, un últim suggeriment el referiria, justament, a les editorials. Crec que haurien de ser assumides de manera voluntària cada vegada per un autor i que s’haurien de signar personalment, i no com El Penjoll. Per suposat, no pretén ser exemple d’editorial este torro de succedani, del qual vos demane disculpes per la seua extensió. Així i tot, segur que m’he deixat alguna cosa millorable per comentar. Ara, si voleu, vos toca a vosaltres dir què penseu.
Açò és tot amics! I no oblideu mineralitzar-vos i vitaminar-vos durant el 2009.
No comments:
Post a Comment