Acaba de fer-se pública Ogea, Guía turística comarcas centrales. És de distribució gratuïta i la podeu trobar en establiments hostelers. Aquesta és una publicació que edita i dirigix a Xàtiva Francisca Muñoz i dissenya i maqueta Setiset Gràfiques. Fer una guia turística de les comarques centrals era una vella aspiració d'aquestes que, en el seu moment semblava que faria realitat el Consorci de les Comarques Centrals Valencianes. Aquest es va constituir el 17 de febrer de 1999 (ara fa 9 anys!!). Com era lògic per raons històriques, es va triar per unanimitat com a president del consorci al nostre estimat alcalde, Alfonso Rus. Immediatament, es va fer un Pla de Promoció Socioeconómica i d'Ordenació Territorial de les Comarques Centrals Valencianes, i es va crear la pàgina web que teniu a l'enllaç de dalt. Una actuació lògica d'acord amb això era fer aquesta guia, però la realitat és que no s'ha fet mai (que sapiem) . Per això, la primera cosa que cal fer és lloar la iniciativa privada d' "Ogea". Aquesta s'ha realitzat amb les aportacions econòmiques de xicotetes empreses hosteleres de la zona, que, segurament, sols poden destinar una quantitat modesta a la publicitat. No obstant, quan prenguen consciència del còmic resultat és probable que no queden satisfetes. A continuació citem alguns dels errors que hem descobert en una vista ràpida. 1er error. La guia es presenta en anglés i en castellà. Tenint en compte que una gran part del potencial turisme poden ser els propis habitants de les comarques, que les desconeixen, això és un clar error. I ho és també perquè aquestes comarques criden l'atenció de cada vegada més habitants del Principat. En qualsevol cas, si es tria el castellà, cal ser coherent, i no posar coses com aquestes "Sumari" (pàg.5) o "En su cocina destaca el arroz, "con fesols i naps"" (pàg.35). 2on error. El concepte Comarques Centrals sembla que no està massa clar per als creadors de la guia, així una de les comarques incloses és...La Ribera Alta!!! A més a més, en l'apartat de festes s'inclouen la Magdalena de Castelló i les Fogueres d'Alacant. I en canvi no apareix La Marina!! 3er error. Quan es posen fotos cal asegurar-se de la correcció dels peus. En les pàgines 43 i 44 podem vore tres fotos de Santa Anna. El peu de foto de la primera indica "carrer Montcada" (sic), en la segona "Sant Francesc" i en la tercera "Museo del Almodí" (sic). Algunes fotos es troben en llocs incomprensibles. Així, a la pàgina 32 eix la Font d'Aldomar de Xàtiva entre els apartats dedicats a Torrella i El Genovés. 4rt error. El malbaratament de paper és moralment reprobable en la situació mediambiental actual . Per tant, quan s'utilitza aquest s'ha de fer de forma responsable amb una bona redacció i una informació útil. En canvi, en la pàgina 52, dedicada a Llutxent, llegim: "De Llutxent cabe destacar su riqueza faunística y su reserva de animales protegidos, algunos de ellos, en peligro de extinción." (home clar! si és reserva i estan "protegidos"!). En el superflu apartat "Senderismo" es poden llegir algunes recomanacions com aquesta: "5. El paso. Él (sí, amb accent) ritmo de paso en montaña es fundamental para un desarrollo gozoso de la actividad" (profund!) . O aquest altre: "respeta la vida rural y la propiedad privada (...) Todo tiene su razón de ser" (toma!) . Però el més graciós és aquest eficaç consell "médico" : "Durante la marxa: Respirar por la nariz..." (Xe, tota la raó del món, però és que dit així!) . Conclusions: 1. Estimat Alfonso Rus, necessitem una guia més rigorosa que no pot estar en mans privades. Perquè tenim dret a una guia en el nostre idioma, i a més necessitem que estiga també en francés i en alemany entre d'altres. 2. Estimats empresaris hostelers de les comarques centrals, exigisquen major rigor si fan un encàrrec publicitari a una empresa privada, ja que altrament eixiran perdent diners. 0 millor encara, demanen al Consorci de les Comarques Centrals que cumplisca els seus objectius de creació, ja que això els pot beneficiar molt. 3 Estimats creadors d' "Ogea" , si es volen dedicar a l'humor, estan convidats a El Penjoll, però si volen continuar treballant en aquesta línia, elaboren de forma més rigorosa els seus productes. En qualsevol cas, pensem que els hem fet una crítica constructiva. Suposem que no els haurà fet tanta gràcia com a nosaltres la seua "guía", però esperem que els haja servit d'ajuda i que les seues futures publicacions siguen millors. D'errors en tinguem tots/es. Salutacions cordials des del garrofer de la Costa del Castell.
No comments:
Post a Comment